Bon VoyageFashion PoliceFridays milkGame of feelingsLight lifeSailing experienceΆρες Μάρες 30άρεςΙστορίες & ΤέραταΣυνταγές Μπακάλογλου

2η Εβδομάδα | Η ώρα της πλεύσης

Έφτασε η ώρα να αποπλεύσουμε. Ο καιρός ιδανικός και έτσι η πρώτη μας εμπειρία με τον δάσκαλο μας , Μιχάλη, είναι γεγονός. Η ανυπομονησία μας  μεγάλη. Την πρώτη εβδομάδα είχαμε κάνει όλη την πρακτική μας εξάσκηση με το σκάφος δεμένο στην προβλήτα, αλλά πλέον είχε έρθει η ώρα να βγούμε απ το λιμάνι.

Με την σωστή καθοδήγηση λύσαμε το σκάφος, βγάλαμε τα μπαλόνια που προστάτευαν το σκάφος μας απ το διπλανό αγκυροβολημένο, λύσαμε και τα τελευταία σχοινιά απ τις πίτες στην προβλήτα και ξεκινήσαμε. Για να βγούμε απ το λιμάνι βάλαμε την μηχανή του σκάφους μας και έτσι σε λίγη ώρα βγήκαμε στα ανοιχτά. 

Το σκάφος μας ονομάζεται Μακεδονία. Όπως τα περισσότερα ιστιοπλοϊκά έχει δύο πανιά. Το κεντρικό στην πρύμη ονομάζεται μαΐστρα ενώ το μικρότερο στην πλώρη Τζένοα. Φυσικά έφτασε η ώρα να ανοίξουμε τα πανιά μας για να πλεύσουμε με τον άνεμο. Η μαΐστρα είναι δεμένη και στηρίζεται σε ένα μεταλλικό κορμό που ονομάζεται μάτσα. Η διαδικασία να σηκώσουμε πανιά είναι άκρως συναρπαστική. 

Η συνεργασία με το υπόλοιπο πλήρωμα είναι σημαντική. Δεν έχει τόσο σημασία να σου περιγράψουμε το πώς ακριβώς γίνεται αλλά το να δώσεις την δυνατότητα στο σκάφος σου να πλέει με την βοήθεια του ανέμου το λιγότερο εξιτάρει. Ως άπειροι ίσως ψαρώσαμε και λίγο με την κλίση του σκάφους. Στην πρώτη μας πλεύση υπήρχε αέρας και έτσι αρκετές φορές γέρναμε. Νομίζω ότι εξοικειωθήκαμε αρκετά γρήγορα με αυτό αφού βεβαιωθήκαμε απ τον δάσκαλο μας  πως δεν θα τουμπάρουμε !!! 

Στην ιστιοπλοΐα είναι σημαντικό να μάθεις να εκμεταλλεύεσαι τον άνεμο προς όφελος σου ώστε να μπορείς να πλεύσεις. Έτσι λοιπόν ψηλά στο κατάρτι υπάρχει ένα βελάκι που ονομάζεται windex. Μας δίνει πληροφορίες για από πού φυσάει ο άνεμος και αυτό καθορίζει και τον τρόπο πλεύσης μας. Οι βασικές πλεύσεις ενός ιστιοφόρου είναι τέσσερις. Αυτές ονομάζονται όρτσα, πλαγιοδρομία , δευτερόπρυμα και πρύμα ή αλλιώς κατά βέλονα. 

Ουσιαστικά λοιπόν αυτό που καλείται να μάθει ένας ιστιοπλόος είναι να βάζει τα πανιά  στην σωστή θέση ανάλογα την πλεύση του σκάφους. Ακούγεται αρκετά εύκολο αλλά σίγουρα μόνο η συνεχόμενη εξάσκηση μπορεί να σε φτάσει σε ένα επαρκή επίπεδο. 

Με αυτά και με αυτά λοιπόν, μετά από μία γεμάτη μέρα που ξεκινήσαμε το πρωί και γυρίσαμε το απόγευμα , προετοιμαστήκαμε ώστε να δέσουμε πάλι στη θέση μας. Αρκετά κουρασμένοι αλλά γεμάτοι με συναισθήματα ,ήταν η πρώτη μας εμπειρία στα ανοιχτά της θάλασσας οδηγώντας ιστιοφόρο.

Την επόμενη εβδομάδα ο δάσκαλος μας είπε ότι αν έχει καλό καιρό μπορεί να πάμε και για μπάνιο… για να δούμε λοιπόν θα είμαστε τυχεροί

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *